De första e-böckerna sålda

I Vulkans statistik, som man har tillgång till som författare, ser jag att de första exemplaren av Sköldkörtelboken som e-bok har sålts.

En e-bok är detsamma som att få tillgång till en datorfil. Det filformat som erbjuds just nu på Vulkan.se är pdf och man kan man läsa texten på skärmen eller skriva ut på papper. Eller på läsplatta. Och så småningom i iPad (när den finns i Sverige) och dess konkurrenter. Klicka här (och välj att öppna pdf-filen) för att se hur det kan se ut i sin enklaste form.

Jag tillhör dem som tror att iPad (och andra läsplattor som även är en dator med pekskärm och har kamera) kommer att innebära en smärre revolution. Till skillnad från böcker har texten på skärmen bakgrundsbelysning och man kan ändra typsnittets storlek. Man kan få hem boken omedelbart med hjälp av några klickningar. Plattorna kommer säkert också innebära bra möjligheter vad gäller översättning mellan språk och tillgång till ordförklaringar. Man kanske kan göra bra sökningar i texten och gulmarkera det man vill med pekfingret. Redan i en smartphone går det bra att läsa artiklar, men ytan kan behöva vara större för att läsa en hel bok, tycker åtminstone jag.

Det finns även möjligheter att låna e-böcker från biblioteket, om man bara behöver boken tillfälligt. Än så länge vet jag inget sådant exempel vad gäller Sköldkörtelboken, men fråga gärna ditt bibliotek och berätta i en kommentar här om du upptäcker något intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar